Rijksmonumentale woning Capanella in oude luister hersteld

Afgelopen maanden hebben wij in nauwe samenwerking met partners Unica, Rosendaal SchilderGroep en Van Ginkel Rietdekkersbedrijf de uit ca. 1800 daterende woning Capanella verduurzaamd en geheel in authentieke stijl gerestaureerd. De rijksmonumentale woning, eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf, heeft onder meer een nieuwe glooiende rieten kap gekregen.

De woning is gelegen op een schitterend landgoed in een fraai park in Doorn met acht gebouwen waaronder het kasteel dat nu dienst doet als museum, Museum Huis Doorn, een theehuis, galerie en poortgebouw.

Verduurzaming

Het dak van de woning is volledig geïsoleerd, evenals de houten vloer van de begane grond, en binnen zijn er isolerende voorzetwanden geplaatst. Van enkele ramen is het glas vervangen door isolerend enkelglas; een heel bijzonder en kostbaar soort glas, speciaal voor rijksmonumenten waarin geen dubbelglas geplaatst mag worden. Verder hebben we een warmtepompinstallatie aangelegd en in de tuin zonnepanelen geplaatst die de eveneens gasloos gemaakte woning voorzien van stroom.

Met respect voor de historie

Grote delen van de rijksmonumentale woning zijn gerestaureerd, dat wil zeggen dat we het in de oorspronkelijke staat teruggebracht hebben. Dit geldt voor het houtwerk in de woning evenals de gevelkozijnen en luiken. De oude omlijsting van het raamwerk hebben we met de grootst mogelijke zorg verwijderd, na laten maken in oude stijl en weer geplaatst. Een grote verrassing was dat achter het verlaagde gipsplafond in de woonkamer de originele sierbalken tevoorschijn kwamen. Deze hebben we, in overleg met de architect, gerestaureerd. Verder is al het hang- en sluitwerk voorzichtig losgemaakt, door een smederij hersteld, gelakt en door ons weer teruggehangen; tot de luikringen en scharnierhaakjes aan toe.

Muurschildering

Van binnen is de woning nu helemaal in ere hersteld en de bewoners zijn terugverhuisd. Zodra de weersomstandigheden zich daartoe lenen gaan we verder met de restauratie van de buitenkant. De gevel wordt hersteld, de kozijnen geschilderd en de originele muurschildering wordt voorzichtig ‘gewassen’.

https://oud.giesbersservicebouw.nl/sites/default/files/styles/large/public/nieuwsafbeeldingen/img_20210205_142343_0.jpg?itok=7bI6Tj2d
https://oud.giesbersservicebouw.nl/sites/default/files/styles/large/public/nieuwsafbeeldingen/img_20210205_142529.jpg?itok=5rJEHXwv
https://oud.giesbersservicebouw.nl/sites/default/files/styles/large/public/nieuwsafbeeldingen/img_20210205_150259_0.jpg?itok=F7QBrwZE
https://oud.giesbersservicebouw.nl/sites/default/files/styles/large/public/nieuwsafbeeldingen/img_20210205_142537_0.jpg?itok=ikl3nuVN
https://oud.giesbersservicebouw.nl/sites/default/files/styles/large/public/nieuwsafbeeldingen/img_20210205_143243_0.jpg?itok=MP6phgEG
https://oud.giesbersservicebouw.nl/sites/default/files/styles/large/public/nieuwsafbeeldingen/img_20210205_143315.jpg?itok=ltRuynhG
https://oud.giesbersservicebouw.nl/sites/default/files/styles/large/public/nieuwsafbeeldingen/img_20210205_143248_0.jpg?itok=cfgxRUav
https://oud.giesbersservicebouw.nl/sites/default/files/styles/large/public/nieuwsafbeeldingen/img_20210205_142552.jpg?itok=g0B3xJsc